In sommige landen is het een nationale feestdag, waar de dag grootschalig gevierd wordt en de vrouwen letterlijk in de bloemetjes worden gezet. In andere landen komen vrouwen in verzet om genderongelijkheid aan te kaarten. Daar is er dus in geen geval sprake van feest.
Theaterfestival Boulevard en MINOUX zagen Internationale Vrouwendag 2022 als de gelegenheid om ons samen af te vragen: Wat valt er in onze stad te vieren? Waar valt voor te strijden? Die vragen zijn met een klein gezelschap onderzocht in de Verkadefabriek in aanloop naar een grote manifestatie op 8 maart 2023.
Tot onze grote vreugde en trots zijn we uitgenodigd door Lotte de Beer, intendant van de Volksoper in Wenen, om in juni 2023 Niet de Vaders te komen spelen tijdens de prideweek in Wenen.
We zullen de voorstelling opnieuw vormgeven met het imposante Weense Homomannenkoor olv Vijay Upadhyaya. De voorstellingen in Wenen zijn de aftrap van onze eerste buitenlandse voorstellingenreeks met Not the Fathers.
Fantastisch nieuws voor Minoux! Met gepaste trots mogen wij jullie laten weten dat de voorstelling ‘ Niet de Vaders’ geselecteerd is door de Nederlandse Toneeljury. Hiermee behoort ‘Niet de Vaders' tot één van de beste toneelvoorstellingen van afgelopen seizoen.
De Nederlandse Toneeljury nomineert elk jaar tien voorstellingen die met hun nominatie opgenomen worden in het programma van het Nederlandse Theater Festival. Het festival wordt dit jaar gehouden van 2- 12 september te Amsterdam. Benieuwd naar wie de andere negen nominaties zijn uitgegaan en wanneer wij spelen? Kijk dan hier!
Minou danst door! Deze zomer trekt Minou de wijk in in Den Bosch. Ze is op zoek naar moeders en dochters van Marokkaanse, Turkse, Surinaamse of Antiliaanse afkomst om te praten over de zorg voor je moeder. Dansen en liederen worden zichtbaar en hoorbaar gemaakt, samen gedeeld en beleefd.
Om dit in een actuele context te plaatsen maken presentaties in de wijkcentra en een voorstelling tijdens Festival Boulevard ook onderdeel uit van dit project. Zo verbindt MINOUX het sociale domein met professionele podiumkunst.
En dan gaan de voeten van de vloer, want samen wordt er gedanst in dansen die van moeder naar dochter worden doorgegeven. Klik hier voor meer informatie!
In dit jaar van corona is meer dan ooit de vraag gerezen, hoe zorgen wij voor elkaar, onze zieken, onze ouderen, onze buren? Op zondag 6 juni -de eerste in de serie De Kunsten- is Minou Bosua te gast. Zij trok de afgelopen maanden de wijk in en zocht niet-westerse moeders en dochter op. Hoe zorg jij voor je moeder? Hoe zorgt je moeder voor jou? En wat maken we zelf belangrijk in ons leven?
Als ik wat zo dichtbij is tot het goddelijke verheffen kon- wat zou er gebeuren?
Hoe zouden we onze zorg inrichten?
In de jaren 2011-2012 werkte ze met enkele andere acteurs mee aan De Avondsirene in de Dominicus. Daarnaast was zij vorig jaar te gast in de Dominicus met het project 'Predikers en Cabaretiers'.
Luister de dienst hier terug!
Met trots kondigen wij aan dat Theatergezelschap MINOUX met een prachtig rapport gehonoreerd is voor de meerjarige subsidie 2021-2024 door de provincie Noord-Brabant. De provincie kent alsnog aan 14 instellingen subsidie toe in het kader van de subsidieregeling Hedendaagse Cultuur Brabant. De commissie ziet MINOUX en haar projecten als een verrijking van het culturele, maar ook het sociale domein. De algehele artistieke en zakelijke kwaliteiten worden als 'zeer goed' beoordeeld, aldus de commissie Professionele Kunsten 2021-2024.
De commissie prijst de publieksbinding die MINOUX door het op- en inzetten van verschillende communities, zoals o.a. het Brabants Homomannenkoor, tot stand weet te brengen. Deze (lokale) samensmelting van kunstenaars, deelnemers, publiek, theaters en instellingen schept een sociaal contract waarvanuit MINOUX thema's als diversiteit en inclusiviteit op de kaart weet te zetten.
MINOUX staat wederom op de komende editie van Theaterfestival Boulevard! Voor de gelegenheid huren we een tent. Een fijne feesttent, waarin iedereen welkom is om het moederschap te vieren… en te bekritiseren.
Moeders zijn warm, liefdevol, overheersend, drammerig, grappig, saai, veeleisend, makkelijk, gekmakend, klagerig, altijd vrolijk, jaloers, egoïstisch...
Hoe dan ook: ze takelen allemaal af.
Hoe zorgen we dan voor haar?
Marokkaanse, Turkse, Surinaamse, Nederlandse en Antilliaanse moeders en dochters ontmoeten elkaar en delen hun verhalen en hun dansen. Cabaretier en theatermaker Minou Bosua leidt de avond en de dans, als bruisend middelpunt in een feest van herkenning en ongemak.
Het beste uit verschillende werelden brengt zij samen. Wat kunnen we van elkaar leren over zorg? Hoe zorgen we eigenlijk voor elkaar, in deze stad?
Als we de handen maar vasthouden…
Niet de vaders komt terug! Door de beperkende maatregelen rondom het Covid-19 virus kon de tournee van deze succesvolle voorstelling niet worden uitgespeeld. Niet getreurd: deze herfst staan Minou en Eelco weer in de theaters.
In deze tweede voorstelling uit het drieluik Moeder-Vader-Kinderen onderzoekt Minou samen met acteur Eelco Smits (de biologische vader van haar zoon) de rol van de vader in het hedendaagse patchworkgezin. Als alles mee zit nemen zij ook het Brabants Homomannenkoor in levende lijve mee!